Reizen met een Rugzak | Wat is dat?

backpack

Reizen met een rugzak. Dat is heel simpel gezegd de betekenis van backpacken. Typ het in op Encyclo.nl en that’s all you get. Een poos heb ik mezelf lopen afvragen wat het reizen met een rugzak dan zo speciaal maakte vergeleken met het reizen met een koffer. In principe is dat toch gewoon hetzelfde, dacht ik. Dat het reizen met een rugzak of een koffer niet echt het verschil maakte tussen het ‘gewoon’ reizen en het backpacken ontdekte ik toen ik me toch wat verder ging verdiepen in het verhaal van de backpackers. Backpacken is niet alleen reizen met een rugzak, backpacken is reizen met verscheidene typerende puntjes. Met die puntjes verwerkt in dit lijstje, probeer ik een beter beeld te geven van wat backpacken inhoudt.

Wat is backpacken?

Sommige mensen, waaronder ik, denken op het eerste ogenblik dat backpacken een intensieve reis door de bushbush is waar je in je eigen opgezette tentje overnacht en tussen de slangen, spinnen en andere leuke beesten leeft. Niet zozeer het minst waar, want natuurlijk kan je dat als backpacker doen. Enkel zit backpacken niet vast aan alleen dat beeld. Wat backpacken beter omschrijft is het reizen zonder vaste verblijfsplaats. Je bent als het ware door het land of het continent aan het trekken en dus niet gebonden aan één plaats. Natuurlijk zou je wel kunnen zeggen dat je voor twee of drie maanden in een zelfde appartement verblijft om ergens te gaan werken en daarna weer verder reist. Het is maar net hoe je je eigen reis eruit wil laten zien. In tegenstelling tot normaal reizen is het niet vanzelfsprekend dat je je reizen van tevoren inplant. Het is dus niet zo dat je voor de tijd al vijf hostels hebt geboekt. Meestal boek je als backpacker alleen het eerste hostel van tevoren, zodat je in ieder geval na je aankomst een slaap plek hebt en daarna volg je wat er op je pad komt. Kortom als backpacker ben je heel vrij in wat je wil doen. Wil je avontuurlijk doen en helemaal back to basic, dan kan je gaan rondreizen door de jungle. Wil je in de cultuur opgaan en het buitenlandse leven proeven, dan ga je ergens voor een langere tijd wonen. Als backpacker is bijna alles mogelijk en niets onmogelijk.

Waar kan je backpacken?

In principe kan je backpacken waar je maar wilt, maar natuurlijk heb je bepaalde landen en continenten, waarin meer gebackpackt wordt dan de andere. Australië bijvoorbeeld zit vol met backpackers van vooral jonge leeftijd. Ondanks het land best prijzig is, is het vinden van werk als backpacker redelijk makkelijk en goed verdienend. Backpack-trips in Australië kunnen ook nog wel eens gemengd worden met een reis naar Nieuw-Zeeland. Ook dit is een populair backpack-land, wat natuurlijk prima afzonderlijk (zonder eerst door Australië te backpacken) gebackpackt kan worden. Een andere populaire bestemming is Azië, waar het vooral erg goedkoop is en waar je echt een vreemde cultuur ontmoet. Ook zal je backpackers tegen komen in Canada, wat gezegend is met prachtige gebergtes en landschappen, in Latijns-Amerika, met de typische cultuur en prachtige tempels, in de Verenigde Staten, voor een echte American adventure, in Afrika, waar je kan genieten van de uitbundige wildlife en de wilde natuur en natuurlijk kan je ook prima backpacken in ons eigen Europa voor een ultieme culturen-trip. Waar je ook wil backpacken, backpackers zal je overal tegenkomen.

Wat kan je doen als backpacker?

Zoals ik al zei zijn de mogelijkheden als backpacker eindeloos. Tenminste, zolang je het geld of de kans hebt om iets te doen. Sommigen kiezen ervoor om alleen te reizen van hostel naar hostel, anderen kiezen ervoor om ergens te gaan werken om geld te sparen om vervolgens weer verder te kunnen reizen. Bekende backpacker-baantjes zijn fruitplukken en boerderijwerk, maar dit is zeker niet het enige. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in een warenhuis te werken, op festivals te staan, in een hostel, hotel of restaurant werk te bieden of zelfs om surfles te geven. Het werk dat je doet kan voor een dag zijn, maar je kan ook een contract sluiten van drie maanden of zelfs een jaar. Buiten werk om zijn er veel meer dingen die je als backpacker kan doen. Zo kan je gaan roadtrippen met een busje of jeep, je kan in de bergen verblijven en die beklimmen, je kan meegaan op een surfkamp, maar ook kan je een school gaan volgen, te denken aan een taalschool. Deze scholen kan je al voor twee weken volgen als je dat zou willen. Als backpacker zal je ook bepaalde adrenaline wekkende activiteiten doen, zoals skydiven, bungeejumpen en duiken. Wat je maar wil doen, doe het als backpacker.

Met wie kan je backpacken?

Al snel ben je geneigd om een vriendin of vriend mee te nemen op je grande voyage, maar als je geen slachtoffers hebt die je mee kan sleuren is het niet raar om alleen te reizen. Integendeel reizen veel backpackers alleen. Volgens de verhalen van alleen reizende backpackers is het erg gemakkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Wil je toch liever een beetje houvast dan kan je ervoor kiezen om in een groep te reizen. Er zijn verschillende organisaties die groepsreizen organiseren. Zo kan je meegaan met bijvoorbeeld Travel Active, Kilroy of Activity International. Ook als je niet in een groep wilt reizen, kan je hier terecht. Het handige van een organisatie is dat je niet alles zelf hoeft te regelen, maar dat de organisatie je met een groot deel helpt. Ook kan je altijd hulp vragen aan je reisorganisatie als je ergens problemen mee hebt tijdens je reis. Vind je een reisorganisatie nou overbodig, dan kan je alles zelf in handen nemen en helemaal je eigen gang gaan. Het is alleen een optie.

Wil je nou meer te weten komen over backpacken, zoek dan voor meer informatie op de sites van de genoemde reisorganisaties, vraag de (gratis) brochures aan en ga naar informatiebijeenkomsten. Zoek uit wat voor jou dé ultieme reis is en kies voor een manier van reizen die het meest bij jezelf past.

Liefs,

Marissa

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s